Sulphur (Sulph.) – žveplo

Homeopatsko zdravilo Sulphur je eno najpogosteje predpisanih zdravil v homeopatiji. Spada torej med polikreste. Uporaba sega v same začetke homeopatije, saj ga je uporabljal že Hahnemann.

Sulphur (Sulph.) – žveplo

Sulphur (Sulph.) – žveplo

Elementarno žveplo se nahaja predvsem v bližini vulkanov. Vulkanski izvor ponazarja pri človeku črevo. Značilno je, da so vse telesne odprtine rdeče, vroče in pekoče; izločki smrdijo. Pogoste so driske ali zaprtje. Prizadeta je koža, ki je pogosto polna ekcemov, je suha in razpokana. Tudi lasje so suhi, nohti pa krhki in lomljivi.

Poznamo oz. razlikujemo dva tipa ljudi, ki potrebujeta homeopatsko zdravilo Sulphur. Prvi tip je suh, filozofski in samotarski ter ima slabe odnose z okolico. Drugi tip je bolj okrogel, zardel, temnolas in nasprotno od prvega potrebuje prijatelje in dobre odnose. Včasih je veljalo, da so osebe, ki jim je v pomoč zdravilo Sulphur, zanemarjene, ne marajo vode in se nočejo umivati. Danes ta predpostavka ne drži več. Kljub temu pa lahko vidimo več neurejenosti kot pri ostalih. Opazimo lahko umazane in mastne lase, madeže na obleki, nepostrižene nohte, delovno okolje pa neurejeno. Izjemoma so lahko tudi izredno pedantni.

Sulphur osebe so običajno težavni pacienti. Radi veliko govorijo, vse najbolje vedo in imajo veliko idej. Želijo, da se jih posluša in si želijo priznanja. Če tega ne dobijo v zadostni meri, pa se zaprejo vase.

Homeopatsko zdravilo Sulphur lahko uporabimo v veliko primerih. Učinkovito je pri glavobolu ob vikendu, ki se pojavi, ko se človek sprosti. Pogosto glavobol spremljajo tudi pekoči podplati. To je sicer značilno za vse osebe, ki potrebujejo Sulphur, torej vroči in pekoči podplati ter zaradi tega odkrivanje stopal ponoči.

Sulphur se uporablja za zdravljenje izpuščajev, ki se pojavljajo na robu lasišča. Gre za uspešno homeopatsko zdravilo za konjuktivitis, ko oči pečejo in srbijo. Uspešno odpravlja težave s kožo, ki je polna ekcemov. Učinkovit je pri psoriazi, herpesu in vseh vrstah izpuščajev. Ti lahko rosijo in smrdijo, lahko pa je koža suha in razpokana. Nikoli se ne uporablja pri akutnem nevrodermitisu.

Sulphur odpravlja težave s hemeroidi. Učinkovit je tudi pri kronični angini in driski, ki se pojavlja zjutraj. Za vsa našteta stanja je značilen smrdeč vonj. Uporablja se pri bolečih in nerednih menstruacijah in glivičnih obolenjih, pri moških pa pri vnetjih penisa in prostate.

Za osebe, ki potrebujejo homeopatsko zdravilo Sulphur, je značilno tudi pogosto nočno prebujanje in zbujanje ob 5. uri zjutraj. Uporablja se torej tudi za zdravljenje nespečnosti.

Osebe Sulphur imajo močno željo po sladkem in mastnem, pa tudi po alkoholu in mrzlih pijačah. Imajo dober apetit in tudi žeja je močno izražena. Ne marajo pa jajc, kislih jedi in imajo do njih celo močan odpor. Stanje se jim poslabša s toploto in po umivanju, želodčne težave se poslabšajo ob 11. uri dopoldan. Stanje izboljšajo mraz, gibanje in ležanje na desnem boku.