Ruta graveolens (Ruta) – vinska rutica

Homeopatsko zdravilo Ruta se pogosto uporablja in je eno od zdravil, ki jih je potrebno imeti v domači homeopatski lekarnici. Imenujejo jo tudi »Arnica« mehkih tkiv in pokostnice.

Ruta graveolens (Ruta) – vinska rutica

Ruta graveolens (Ruta) – vinska rutica

Oseba, ki potrebuje zdravilo Ruta, je v začetku zelo razdražljiva, zmedena in nezadovoljna. Kasneje se stanje poslabša do situacije, ko je naveličana življenja. Postane apatična in pozabljiva, temu pa sledita še panika in strah. Strah pred smrtjo je prisoten predvsem ob povišanju telesne temperature.

Homeopatsko zdravilo Ruta je najpomembnejše zdravilo za poškodbe kosti, odprte rane in zlome. Uporablja se tudi pri poškodbah mišic, vezivnega tkiva, pri nategnjenih kitah, vnetju kolenskih vezi, teniškem komolcu… Težave s koleni se kažejo pri hoji v hrib ali pri spustu. Noge so nemirne in se hitro utrudijo. Ruta je učinkovita tudi pri lajšanju bolečin v hrbtu, za katere je značilno olajšanje pri ležanju na hrbtu.

Osebe, ki potrebujejo zdravilo Ruta, imajo pogosto tudi  težave z očmi. Prizadete so očesne mišice. Posledica tega so pekoče bolečine, zaradi katerih oseba veliko mežika in ima občutek, da ne vidi dobro. Ruta okrepi očesne mišice in tako prispeva k boljšemu vidu.

Vse težave, značilne za zdravilo Ruta, se poslabšajo zvečer. Stanje se prav tako poslabša na mrazu in vlagi, kar spominja na Rhus toxicodendron. Značilen je občutek zbitosti ali celo pretepenosti. Do izboljšanja pride z ležanjem in na toplem.