Rhus toxicodendron (Rhus tox.) – strupeni octovec

Homeopatsko zdravilo Rhus toxicodendron je eno pomembnejših homeopatskih zdravil. Uporablja se za zdravljenje akutnih in kroničnih obolenj. Za osebe, ki potrebujejo to zdravilo, je značilna togost celega telesa. Ta se odraža tudi na čustvenem nivoju. Osebe ne izkazujejo čustev in jih je strah, da bi jih kdo prizadel. V prvi fazi so vedri, živahni in prijazni. Nato pa sledi faza notranjega nemira in agitacije. Bolnik je razdražen, nepotrpežljiv in se priganja. S časom postane okorel tudi na duševnem nivoju. Značilna je depresija.

Rhus toxicodendron (Rhus tox.) – strupeni octovec

Rhus toxicodendron (Rhus tox.) – strupeni octovec

Zdravilo Rhus toxicodendron se uporablja v akutni fazi pri stanjih, ki se pojavijo v mrzlem in vlažnem vremenu, torej se priporoča ljudem z influenco ali gripo, ko bolečine bolnika prisilijo, da nenehno spreminja položaj. Uporablja se pri vnetju glasilk, kjer se stanje izboljša s toplimi napitki. Homeopatsko zdravilo je učinkovito pri suhem kašlju, ki nastopi zaradi podhladitve. Rhus toxicodendron se uporablja pri težavah s kožo, kot so ekcem z mehurčki, herpes, herpes zoster, urtikarija, psoriaza idr.

Najpogosteje pa se zdravilo Rhus toxicodendrom svetuje pri bolečinah v križu in išiasu, pri bolečinah v vratu, hrbtu ter pri akutnem in kroničnem revmatizmu. Oseba, ki potrebuje to zdravilo, je nemirna, nenehno se giblje, steguje vrat in premika glavo, ponoči pa ima nemirne noge. Tudi spanje je nemirno, oseba se stalno obrača in ne najde pravega položaja. Bolečine so močnejše zjutraj ob vstajanju. Značilno je, da se stanje izboljša z gibanjem, masažo, toploto in vročo kopeljo, počutje pa poslabša vlažno, hladno vreme, čas pred nevihto in fizični napor. Oseba, ki potrebuje ta homeopatska zdravila, ima željo po hladnem mleku, siru in sladkarijah ter ima odpor do mesa. Pije hladne napitke po majhnih požirkih.

Homeopatsko zdravilo Rhus toxicodendron se uporablja v akutnih stanjih, kot npr. pri gripi, suhem kašlju, herpesu v potencah C6 – C12 do petkrat na dan, in sicer se vzame pet kroglic pod jezik. Rhus tox. je obvezen v domači lekarni za lajšanje bolečin po športnih aktivnostih, pri bolečinah v mišicah in sklepih, torej ko so mišice preobremenjene in boleče. Stanje se izboljša z gibanjem.

Pri kroničnih stanjih, kjer so okorelost, hude bolečine v hrbtu, vratu, križu ipd. prisotne že dalj časa, za homeopatsko zdravljenje uporabljamo višje potence do trikrat dnevno. Pri Parkinsonovi bolezni se o uporabi tega zdravila posvetujemo s homeopatom.