Pulsatilla pratensis (Puls.) – kosmatinec

Homeopatsko zdravilo Pulsatilla je eno najpogosteje predpisanih zdravil. V tričetrt primerih se uporablja pri ženskih težavah in je tako imenovano žensko zdravilo. Osnovna značilnost je spremenljivost z nežnostjo, tudi plahost in jok. Oseba, ki potrebuje Pulsatillo, potrebuje močno podporo vseh okrog sebe. Izražena je močna želja po nežnosti. Zelo hitro joka, a je lahko že naslednji trenutek razdražljiva. Lahko je fanatična in močno religiozna.

Pulsatilla pratensis (Puls.) – kosmatinec

Pulsatilla pratensis (Puls.) – kosmatinec

Otrok, ki potrebuje zdravilo Pulsatilla, je tako imenovana »mamina punčka«. Je plaha, potrebuje nenehno pozornost in izkazovanje ljubezni. Hitro joka in s tem se ji stanje izboljša. Moški, ki potrebuje Pulsatillo, je prav tako mil in nežen. Pri ženskah je pogosto prisotno zardevanje, glavobol, vnetje očesnih veznic ipd.

Homeopatsko zdravilo Pulsatilla ima  dve glavni področji delovanja in sicer vpliva na hormonski sistem in na cirkulacijo krvi. Pod prvo spadajo vse vrste težav od premenstruacijskega sindroma, amenoreje, menopavzalnih težav kot tudi težave v nosečnosti. Težave s cirkulacijo krvi pa se kažejo kot kongestija (glavoboli, konjunktivitis, zardelost).

Osebe, ki potrebujejo zdravilo Pulsatilla, so običajno svetlolase, rdečelične in okrogle. Stanje se jim poslabša z vročino oz. na soncu, izboljša pa na svežem zraku in s tolažbo. Ne prenašajo maščob, masla in svinjine, veliko željo pa imajo po smetani, siru, sladkarijah in hladni hrani. Osebe niso žejne.

Homeopatsko zdravilo Pulsatilla se uporablja tudi pri senenem nahodu in nahodu z obilnih gostim rumenim izcedkom, pri konjunktivitisu, akutnem in kroničnem vnetju ušesa (bolečine so hujše ponoči in na toplem), hudem kašlju ponoči in vnetju srednjega ušesa, ki otroka zaradi bolečin zbudi. Je eno najpomembnejših zdravil za inkontinenco, ki je posledica kihanja ali kašljanja, napora ob teku in po porodu.

Zdravilo se pri akutnih težavah uporablja v potenci C9 štirikrat na dan po pet kroglic. Pri kroničnih težavah pa se pod nadzorom homeopata uporabljajo potence C30 – C200.