Nux vomica (Nux-v.) – bljuvalni orešček

Homeopatsko zdravilo Nux vomica je eno pogosteje predpisanih zdravil. Spada med polikreste, kar pomeni zdravilo, ki se uporablja za vrsto težav. Med polikreste sodijo še Sulphur, Pulsatila, Staphysagria, Acidum arsenicum, Phospor, Calcarea carbonica, Natrum muriaticum in druga homeopatska zdravila.

Nux vomica (Nux-v.) – bljuvalni orešček

Nux vomica (Nux-v.) – bljuvalni orešček

Osebo Nux vomica označuje izraz »vsega preveč«. Človek je ambiciozen, tekmovalen, hiter in nepotrpežljiv, na pogled pa močne konstitucije. Oseba, ki potrebuje to zdravilo, je v začetku zelo občutljiva in razdražljiva, nato pa postane izrazito jezna in neučakana. Tako stanje se nadaljuje tudi ponoči, zaradi česar ne spi ali se zbuja okrog treh zjutraj in nato premišljuje o službi. Je torej homeopatsko zdravilo za zelo zaposlene ljudi oz. deloholike, ki so nenehno pod stresom in pogosto pretiravajo s kavo, alkoholom ali drugimi poživili. Osebe, ki potrebujejo homeopatsko zdravilo Nux vomica, so pogosto tudi zelo ljubosumne.

Zaradi velike natančnosti imajo te osebe pogosto težave z želodcem. Pogosta je zgaga, gastritis ali celo ulkus. Ne prenesejo, da jih karkoli tišči okoli pasu. Težave imajo tudi z zaprtjem, s hemoroidi in pogostim siljenjem na vodo. Bolečine v hrbtu se pojačajo ponoči.

Osebe, ki potrebujejo homeopatsko zdravilo Nux vomica, imajo veliko željo po pikantni hrani in maščobi, tudi po alkoholu, kavi ali tobaku. Stanje se jim izboljša po topli pijači ali toplih obkladkih, poslabša pa po jedi in na mrazu.

Zdravilo Nux vomica se uporablja pri nahodu pri otrocih, kadar jim močno teče iz nosu v zaprtem prostoru, na prostem pa imajo nos zamašen. Uspešno pomaga tudi dojenčkom pri zmanjševanju stresa po rojstvu in cepljenju.

Zdravilo je učinkovito pri vseh težavah odraslih, ki so posledica stresa, pa tudi pri zlorabi alkohola (alkoholni »maček«), kave, zdravil in ostalih psihostimulansov. Uspešno odpravlja težave pri slabosti in bolečinah v želodcu, hemoroidih, zaprtju, zgagi, pa tudi pri glavobolu. Uporabljamo potence C9 štirikrat na dan. Dojenčkom damo homeopatsko zdravilo, raztopljeno v vodi, v potenci C5 tri do štirikrat dnevno.

Za homeopatsko zdravljenje psihičnih stanj uporabljamo potence C30 oz. višje po nasvetu zdravnika homeopata.