Natrium muriaticum, Natrium chloratum (Nat-m.) – morska sol

Homeopatsko zdravilo Natrium muriaticum se pridobiva iz kuhinjske soli. Gre torej za zdravilo mineralnega izvora, za katero je značilno globlje delovanje.

Osnovna značilnost Natrium muriaticum je introvertiranost. Ljudje so čustveno zelo občutljivi in ranljivi. Močno jih prizadene bolečina drugih ljudi, predvsem razočaranja, ljubosumje, posmeh ali zavrnitev. Bolečino nato projecirajo nase, zgradijo zid okoli sebe in nikomur ne pustijo blizu. Značilna je tiha žalost. Kljub veliki čustveni občutljivosti pa so močni na mentalni in fizični ravni ter imajo močan čut odgovornosti.

Natrium muriaticum, Natrium chloratum (Nat-m.) – morska sol

Natrium muriaticum, Natrium chloratum (Nat-m.) – morska sol

Otroci, ki potrebujejo homeopatsko zdravilo Natrium muriaticum, so običajno vitki, tihi, vase zaprti, ne izražajo veselja in ne morejo jokati. Zelo težko prenašajo življenjske preizkušnje, kot na primer ločitev staršev. Zaprejo se vase, postanejo zelo resni  in dajejo videz neprizadetosti. Običajno se obnašajo lepo. Če pa so grajani, postanejo histerični, se mečejo po tleh, brcajo in kričijo. Tu ne pomaga nobena tolažba.

Odrasle osebe Natrium muriaticum svojih čustev ne izražajo zlahka. Prav tako ne jokajo. V stresnih situacijah se sproščajo s smehom, čeprav le-ta ni primeren. Sočutja ne marajo. Sprošča jih glasba. Pogosto imajo blodnje. So nezadovoljni s svojim videzom in s sabo, izbirajo napačne partnerje. Močan strah jih vodi v klavstrofobijo. Tej sledi depresivnost, hipohondričnost in velika pedantnost. Radi imajo morje, a hkrati ne prenašajo sonca in vročine. Žal se po začetnem izboljšanju težave hitro poslabšajo.

Homeopatsko zdravilo Natrium muriaticum je uspešno pri zdravljenju herpesa, vročinskih mehurčkov in sončnega dermatitisa, senenega nahoda, gastritisa, artritisa in migrenskega glavobola. Vsa našteta obolenja oz. težave so posledica dolgo trajajoče introvertiranosti.

Zdravilo lajša težave pri prehladu, za katerega je značilen voden izcedek iz oči in nosu. Okus v ustih je slan in grenak, človek je močno žejen. Kašelj je suh in se poslabša zvečer v postelji, pri prepihu in žgečkanju v grlu. Oseba ima lahko težave z zaprtjem, ki se kažejo z močnim, a neučinkovitim napenjanjem in blatom v grudicah. Lahko pa so tudi težave z drisko. Značilno je napenjanje v trebuhu in poslabšanje ob uživanju hrane iz škroba.

Natrium muriaticum je učinkovito homeopatsko zdravilo pri odpravljanju bolečin v grlu, ko je grlo suho in ima oseba občutek kepe v grlu. Uporablja se pri glavobolih in migreni, za katere so značilni solzenje in kljuvajoče bolečine v čelu in sencih ter motnje vida.

Bolniki Natrium muriaticum imajo pogosto tudi alergije in ekceme.

Homeopatsko zdravilo je uspešno pri odpravljanju bolečin pri revmatičnih težavah, kot so boleča otrplost vratu, bolečine v križu, otekanje sklepov prstov rok ter krči v dlaneh in mečih.

Značilna za osebe, ki potrebujejo Natrium muriaticum, je močna želja po soli ter odpor do sluzaste hrane in maščob. Stanje se jim poslabša zjutraj med 10. in 11. uro, ob povečanem telesnem in umskem naporu, pred menstruacijo ali zaradi hrupa. Počutje izboljšajo počitek, gibanje na svežem zraku, potenje in mrzla kopel.