Mercurius solubilis (Merc.) – živo srebro

Homeopatsko zdravilo Mercurius je pripravljeno iz prahu živosrebrnega oksida. Včasih se je le to uporabljalo za zdravljenje sifilisa. Z ustrezno razredčitvijo pa so pripravili homeopatsko zdravilo, ki je učinkovito tako pri akutnih kot tudi pri kroničnih obolenjih.

Mercurius solubilis (Merc.) – živo srebro

Mercurius solubilis (Merc.) – živo srebro

Značilna lastnost Mercurius bolnika je izjemna občutljivost na temperaturne spremembe, kar povzroča šibkost in pretirano izčrpanost. Tudi čustva ima potlačena. V afektu bi lahko udaril ali celo ubil osebo, ki mu oporeka. Vendar zatre čustva in ne pokaže pravega obraza. Je torej izredno introvertiran. Počuti se drugačnega od ostalih ljudi, od katerih sicer pričakuje pozornost. V nekaterih primerih razvije fobije in strahove, predvsem v povezavi s svojim mentalnim zdravjem.

Otroci, ki potrebujejo homeopatsko zdravilo Mercurius, so izredno dovzetni za vse vrste infekcij. Najpogosteje imajo vnetja srednjega ušesa, faringitise in stomatitise. Na mentalnem nivoju so zaprti in sumničavi. Pogosto so razdražljivi in nasilni, tudi do samih sebe.

Značilni simptomi za osebo Mercurius so: splošno poslabšanje ob spremembi temperature, in sicer tako zaradi vročine kot zaradi mraza, poslabšanje zaradi potenja, hudo nočno potenje in bolečine v kosteh, smrdeči izločki, ki so rumeno-zeleni in dražeči. Pogoste so akne, ki postanejo kronične in puščajo brazgotine. Tudi rane se rade zagnojijo in močno smrdijo.

Za osebe, ki jim homeopatsko zdravilo Mercurius pomaga, so pogoste afte v ustih in na jeziku. Značilen je odtis zob na jeziku in kovinski okus. Zadah je smrdeč, prav tako telesni vonj. Akutna vnetja ušes rada napredujejo do kroničnega vnetja. Pogosta so vnetja žrela z obilnim slinjenjem. Grlo in mandlji so rdeči, požiranje je oteženo. Pogoste so tudi težave urogenitalnega trakta. Te se kažejo s pogostim siljenjem na vodo, kar je boleče. Urin je redek in temen. Večkrat je prisotno tudi vnetje spolovil.

Bolnik ima veliko željo po kruhu ter maslu, in je zelo žejen. Ne mara sladkarij.

Homeopatsko zdravilo Mercurius solubilis se torej uporablja pri akutnem in kroničnem vnetju mandljev, pri vnetjih sinusov, gingivitisih, vnetjih ušes, pa tudi pri prebavnih težavah, za katere je značilen močan smrdeč zadah, slinjenje in driska. Uporabljamo nizke potence C6-C9 do štirikrat dnevno. Za zdravljenje angine je primerna potenca C15. Tudi za vnetje sečil uporabljamo nizke potence večkrat dnevno.