Lycopodium clavatum (Lyc.) – kijasti lisičjak

Homeopatsko zdravilo Lycopodium je eno najgloblje delujočih zdravil v homeopatiji. Zanj je značilna strahopetnost, saj so pacienti v notranjsti šibki in nesposobni izpolnjevati svoje obveznosti. Pogosto so zato osamljeni in imajo veliko fobij. Značilen je pretiran strah za svoje zdravje. Navzven pa se kažejo sposobni, prijazni in pogumni, celo egoistični.

Lycopodium clavatum (Lyc.) – kijasti lisičjak

Lycopodium clavatum (Lyc.) – kijasti lisičjak

Lycopodium bolniki nimajo razvite samodiscipline. Lahko se prenajedajo. Radi zapadajo v različne ljubezenske zveze, vendar brez čustev. Vzrok je strah pred obveznostjo. Že otroci so običajno plahi in brez otroške živahnosti. Z leti se usmerijo v  bolj individualna dela, npr. branje, računalništvo… Na pogled so v obraz, vrat in zgornji del trupa mršavi. Maščevje pa se jim nabira okrog trebuha in spodnjih okončin. Obraz se prehitro naguba. Vzrok so nenehne skrbi.

Zdravilo Lycopodium je namenjeno odpravljanju težav pri napihovanju črevesja. Bolnik je poln plinov. Težave se običajno začnejo na desni strani in se nato preselijo na levo. Oseba ne prenaša tesne obleke oz. pasu okrog trebuha. Napihnjenost se še poveča po hrani in pred odvajanjem. Težave se pogosto izboljšajo po pitju toplih napitkov, po odvajanju vetrov in pri hoji na svežem zraku. Slaba prebava je pogosto posledica težav z jetri. Homeopatsko zdravilo je učinkovito tudi pri pekočem spahovanju in pri zaprtju, zlasti pri otrocih.

Lycopodium uporabljamo tudi pri vnetjih grla in žrela. Grlo je suho in dražeče. Bolečina se olajša s pitjem toplih pijač. Zdravilo je učinkovito tudi pri prehladu, kjer so nosnice popolnoma zamašene in bolnik ne more dihati. Pogosto te težave spremlja glavobol. Lahko se uporabi pri dojenčkih s kroničnim nahodom.

Zdravilo Lycopodium lahko učinkovito pomaga pri vnetjih mehurja, zlasti pri otrocih, ki kar kričijo od bolečin. Značilno je uriniranje po kapljicah. Učinkovito je tudi pri revmatičnih bolečinah, ki se z gibanjem in toploto izboljšajo.

Homeopatsko zdravilo Lycopodium uporabljamo v akutnih stanjih, kot so npr. zaprtje, spahovanje, kolike, vnetje grla itd. tri do petkrat dnevno 5 kroglic v potenci C30. Pri kroničnih težavah se posvetujemo z zdravnikom homeopatom.