Lachesis muta (Lach) – strup južnoameriške kače grmovke

Homeopatsko zdravilo Lachesis je eno pogosteje predpisanih zdravil. Osnova je kačji strup, ki povzroči propad eritrocitov in zavira strjevanje krvi. V homeopatiji se ta lastnost izkorišča (similia similibus curentur) in je delovanje usmerjeno predvsem na cirkulacijo, se pravi na srce in ožilje.

Lachesis muta (Lach) – strup južnoameriške kače grmovke

Lachesis muta (Lach) – strup južnoameriške kače grmovke

Oseba, ki potrebuje zdravilo Lachesis, je aktivna na vseh področjih. Je inteligentna, sposobna, tekmovalna, pa tudi napadalna, posesivna in zelo ljubosumna. To stanje lahko pripelje do depresije in strahu ter pretirane zaskrbljenosti za svoje zdravje. Navzven se kažejo težave s pretiranim pitjem kave in alkohola in tudi z obnašanjem, ki je značilno ekstravertirano – pretirano govorjenje, oblačenje, ličenje… Za Lachesis je značilno, da oseba ne prenese nikakršnega pritiska okoli vratu in trebuha. Stanje poslabša toplota, direktno izpostavljanje soncu, prav tako se stanje poslabša pred menstruacijo in v menopavzi, z dotikanjem ali pritiskom. Osebe, ki potrebujejo homeopatsko zdravilo Lachesis, so pogosto rdeče v obraz, imajo povišan krvni tlak, pogosto imajo hemeroide ali krčne žile. Težave se običajno pričnejo na levi strani telesa in se nato razširijo na desno. Do izboljšanja stanja pride na svežem zraku, po jedi in ob nastopu fizioloških izločkov.

Zdravilo Lachesis se torej uporablja v menopavzi, ki jo spremljajo hude valunge, visok krvni tlak, glavoboli in krčne žile. Pogosto je zdravilo prva izbira za homeopatsko zdravljenje hemoroidov. Uporablja se tudi pri alkoholizmu, saj lahko zmanjša željo po alkoholu. Pri psihičnih simptomih se uporablja pri zdravljenju ljubosumja oz. stanj povezanih z njim (depresija). Zdravilo se pogosteje svetuje ženskam.

Homeopatsko zdravilo Lachesis se uporabi kot prva pomoč pri krvavitvah, ko rana močno krvavi, koža okoli rane pa je modro vijolična. Prav tako se uporablja pri pikih ali ugrizih živali, ko je koža prav tako temne barve. Zdravilo je učinkovito tudi pri hudih bolečinah v grlu, ko se bolečina pojavi na levi strani in potuje nato v desno.