Ignatia amara, Strychnos ignatii (Ign.) – fižol sv. Ignacija

Homeopatsko zdravilo Ignatia amara je namenjeno zelo občutljivim ljudem. Ženskam se svetuje kar 15x pogosteje kot moškim. Osebe, katerim je zdravilo namenjeno, so običajno dobro izobražene, nežne in čustvene. Zelo hitro se počutijo prizadete. Postanejo razdražljive, muhaste, veliko jokajo in vzdihujejo. Sčasoma prenehajo tudi jokati – takrat govorimo o tihi žalosti.

Ignatia amara, Strychnos ignatii (Ign.) – fižol sv. Ignacija

Ignatia amara, Strychnos ignatii (Ign.) – fižol sv. Ignacija

Pri osebi Ignatia se težave kažejo tudi na telesni ravni. Pogosto trpijo zaradi krčev, ki so verjetno posledica žalosti in stresa. Težave se najpogosteje pojavljajo na področju med vratom in želodcem. Značilne so paradoksalne reakcije. Pri glavobolu to pomeni, da se stanje izboljša, če se nagnemo naprej, pri angini lažje uživamo trdo hrano kot tekočo, zobobol se izboljša z grizenjem, lakota je potolažena z nekaj grižljaji hrane. Na čustvenem nivoju pa gre prav tako za hitro menjavo razpoloženja, prepletata se jok in smeh, pogost je smeh ob nepravem trenutku.

Strychnos ignatii

Osebe, ki potrebujejo homeopatsko zdravilo Ignatia amara, glavobol opišejo, kot bi bila glava prebodena z žebljem. Glavobol se lahko ponavlja periodično kot migrena ob menstruaciji. Izboljša ga ležanje na boleči strani. Ignatia je dobro zdravilo za vnetje grla, za katerega je značilen občutek cmoka v grlu. Pomaga pri hudem kašlju, ki je pogosto posledica histerije.

Ignatia je torej zdravilo, ki najde svoje mesto pri občasnih nihanjih razpoloženja, pri žalosti ob izgubi ljubljene osebe (npr. mlade deklice po izgubi prve ljubezni, pa tudi po smrti ljubljene osebe), kot tudi pri nervozi zaradi vsakodnevnega stresa.

Za osebe, ki potrebujejo homeopatsko zdravilo Ignatia, je značilno poslabšanje ob razočaranjih, čustveni prizadetosti, značilni so tudi preobčutljivost na dišave, parfume, ropot in hrup. Prav tako slabo prenašajo cigaretni dim, kavo in alkohol. Počutje se izboljša s pritiskom na boleče mesto, fizično vadbo in toploto.