Hypericum perforatum (Hyper.) – šentjanževka

Homeopatsko zdravilo Hypericum perforatum je » arnika za živce«. To pomeni, da je pri vseh poškodbah prvo zdravilo arnika, pri poškodbah dobro oživčenih predelov pa šentjanževka. Bolečine so zelo hude in se jih težko prenaša. Bolečina potuje vzdolž živca. Lahko jo zaznamo kot zabadanje igel v telo, lahko imamo občutek omrtvičenosti ali mravljinčenja. Pogosta je občutljivost na hrup in vonj. Oseba težko prenaša mraz, dotikanje in premikanje. Stanje izboljša ležanje na bolečem mestu ali nagibanje nazaj. Osebe, ki potrebujejo homeopatsko zdravilo Hypericum so brezvoljne, neodločne, pogosto imajo občutek krivde.

Hypericum perforatum (Hyper.) – šentjanževka

Hypericum perforatum (Hyper.) – šentjanževka

Homeopatsko zdravilo Hypericum se torej uporablja pri poškodbah, kjer so prizadeti živci: npr. prsti rok in nog (priščipnjen noht), poškodba oz. padec na trtico, vbodne rane, poškodbe hrbtenice, pretres možganov, zlomi, zelo hude nevralgične bolečine (Herpes zoster in Herpes trigeminus), bolečine v očeh, pri izdrtju zob, pri ugrizih živali.

Za zdravljenje oz. lajšanje bolečin pri poškodbah, manjših ranah, nevralgičnih bolečinah uporabimo zdravilo Hypericum v potenci C30. Odmerek lahko ponovimo trikrat v enem dnevu. Hypericum jemljemo nekaj dni do enega tedna. Hkrati lahko uporabimo še homeopatsko zdravilo Arnica.