Homeopatska zdravila

Homeopatska zdravila so naravnega izvora – rastlinskega, živalskega ali mineralnega. Prvi opis priprave homeopatskih zdravil je zdravnik Hahnemann objavil že v knjigi Organon.

Iz rastlin in živali je s pomočjo sušenja, drobljenja… pripravil z alkoholom pratinkturo. To še ni homeopatsko zdravilo, pač pa osnova za izdelavo. Minerale, ki pa se ne topijo v vodi ali alkoholu, je zdrobil in pomešal z laktozo. Z nadaljnim redčenjem in mešanjem oz. potresavanjem je dobil nato ustrezno razredčitev. Sam postopek se imenuje potenciranje. Čimbolj je razredčeno in čim močneje potresamo, tembolj je homeopatsko zdravilo učinkovito. Zelo visoke potence ne vsebujejo nobene molekule učinkovine, pač pa le zapis oz. informacijo.

Glede na razredčitev ločimo različne potence zdravila:

Za akutno zdravljenje uporabljamo Nizke potence C3 –C6 Do 3x na dan
Srednje potence C9 –C15 1 -2x na dan
Visoke potence C30 1x na dan
Za kronično zdravljenje Visoke potence C200 Na 4 -6 tednov
Visoke potence M Na 2 meseca

Kroglice, kapljice, mazila ali svečke

Homeopatska zdravila so praviloma v obliki kroglic, pa tudi kapljic, mazil ali svečk. Kroglice so lahko različnih velikosti. Največkrat se uporablja 5 kroglic naenkrat, ki se raztopijo pod jezikom. Lahko pa jih raztopimo v vodi in uživamo po požirkih. Ta način uporabe je primeren predvsem za otroke. Homeopatska zdravila jemljemo na tešče ali 30 minut po jedi. Učinek zmanjšajo ali celo izničijo: kofein (v kavi, kokakoli), mentol (meta čaj, zobne paste z mentolom), kamilica, močna eterična olja oz. parfumi.

Pozorni moramo biti pri shranjevanju homeopatskih zdravil. Hranijo se na suhem, temnem mestu. Izogibati se je treba virom sevanja in močnim vonjem.