Gelsemium sempervirens (Gels.) – rumeni jasmin

Značilnost homeopatskega zdravila Gelsemium je slabotnost. Odraža se na vseh ravneh, tako mentalni, čustveni in telesni. Oseba se ni sposobna soočiti z nobenim izzivom v življenju. Je šibka in slabotna. Ta šibkost lahko v napredovalih primerih vodi do pareze ali celo paralize. Tudi proces mišljenja je upočasnjen. Izražanje je nejasno. Slabotnost se lahko povečuje do mentalne otopelosti, ko začne odpovedovati spomin. Značilna je tudi čustvena plahost. Ljudje imajo odpor do druženja. To vodi do situacij, ko niso več sposobni osnovnih komunikacij, tudi pogovor v prijateljskih krogih je težaven.

Gelsemium sempervirens (Gels.) – rumeni jasmin

Gelsemium sempervirens (Gels.) – rumeni jasmin

Homeopatsko zdravilo Gelsemium je glavno zdravilo za strah pred nastopanjem. Strah spremljajo tresenje in notranji občutek paralize, šibkosti, diareja, tiščanje na vodo. Oseba se boji množice in ima občutek, da se ji bo ustavilo srce. To spremlja žalost, a ne more jokati. Prisotna je lahko vrtoglavica in glavobol, tudi občutek težke glave. Jezik je odrevenel, veke so težke in utrujene. Značilno je mrazenje po hrbtenici, ki se pomika gor in dol ali celo vročinski valovi. Prisotna je nespečnost.

Zdravilo Gelsemium je torej v prvi vrsti namenjeno osebam, ki so izredno občutljive na stres (npr. pred izpiti, pred javnimi nastopi in podobno). Je tudi zdravilo izbora pri influenci in gripi, kjer so prisotni znaki šibkosti in tresenja. Značilno je, da bolnik ni žejen. Stanje se poslabša s toploto, izboljša pa z gibanjem, na svežem zraku in z uživanjem pekoče, začinjene hrane.

Homeopatska zdravila Gelsemium se uporablja kot pomoč pri zdravljenju Parkinsonove bolezni (tresenje). Gelsemium je tudi glavno zdravilo za sindrom kronične utrujenosti. Uporablja se pri odpravljanju fobij (strah pred letenjem, pred zobozdravnikom, vrtoglavici), za homeopatsko zdravljenje nespečnosti zaradi anksioznosti in za zdravljenje hipotenzije, za katero je značilna splošna šibkost. Uporablja se tudi pri bolečinah med porodom (predpriprava na porod, strah).

Homeopatsko zdravilo Gelsemium se uporablja dva do tri dni pred stresnimi situacijami (izpit, nastop) in zjutraj pred dogodkom v potenci C30. Vzame se 5 kroglic, ki se jih raztopi v ustih. Za zdravljenje influence in gripe se uporablja potenca C9 dva do štirikrat dnevno do izboljšanja.