Ferrum phosphoricum (Ferr-p.) – železov fosfat

Homeopatsko zdravilo Ferrum phosphoricum se uporablja v 1. fazi vnetja, prav tako kot Aconitum in Belladonna. Vnetje nastopi počasi in tudi temperatura narašča počasi. Značilna je lokalno prisotna zelo močna rdečica (npr. eno lice rdeče in drugo bledo). Ušesa so pogosto rdeča. Koža je potna. Otroci in odrasli, ki potrebujejo homeopatsko zdravilo Ferrum phosph., se sicer dobro počutijo tudi pri močno povišani telesni temperaturi. To stanje se nato izmenjuje s stanjem skrajne izmučenosti.

Ferrum phosphoricum (Ferr-p.) – železov fosfat

Ferrum phosphoricum (Ferr-p.) – železov fosfat

Bolniki so nagnjeni h krvavitvam. Pri otrocih so pogoste krvavitve iz nosu. Kašelj je suh in ga spremljajo pekoče bolečine v prsih. Pogosta so akutna vnetja ušes.

Pacienti, ki potrebujejo homeopatsko zdravilo Ferrum phosph. so pogosto utrujeni, bledi in anemični. Stanje poslabša mrzel zrak in ležanje, izboljšajo pa ga mrzli obkladki in dolg, počasen sprehod.

Homeopatsko zdravilo Ferrum phosph. svetujemo ob vnetjih s povišano telesno temperaturo, akutnem vnetju ušes, suhem kašlju z rumenkasto sluzjo, pri krvavitvah iz nosu in pri anemijah.

Zdravilo Ferrum phosphoricum se uporablja v potenci C12 dvakrat na dan do dva dni v akutnih primerih. Za homeopatsko zdravljenje vnetja ušes se uporabi potenca C30 enkrat in nato ponovi, ko se ponovno pojavi bolečina. Pri blažjih bolečinah se uporablja potence C6, C12 ali C30 do 6 krat na dan. Pri anemiji se uporablja nižje potence dalj časa.