Chamomilla Matricaria (Cham.) – kamilica

Homeopatsko zdravilo Chamomilla Matricaria je namenjeno predvsem akutnim vnetnim stanjem, ki se pojavijo nenadno in silovito. Značilna je izjemna občutljivost in bolečina, na katero bolnik odreagira z jezo in razdražljivostjo.  Je sovražen in se močno pritožuje, dojenčki in otroci kričijo, brcajo in zahtevajo, da se jih nosi.  Otroci se pretepajo in neutolažljivo jokajo. Nekateri pa kažejo odpor do dotikanja. Značilna je tudi muhavost, ko si najprej nečesa močno želijo, nato pa to takoj zavržejo. Pogosto jokajo v spanju. Težave so pogostejše ob 9h zjutraj, zvečer in ponoči. Stopala so vroča, bolnik jih ponoči moli izpod odeje. Pogoste so artritične bolečine, ki se poslabšajo z ležanjem in izboljšajo z gibanjem.

Chamomilla Matricaria (Cham.) – kamilica

Chamomilla Matricaria (Cham.) – kamilica

Najpogostejše indikacije za homeopatsko zdravilo Chamomilla pri dojenčkih in majhnih otrocih so: akutna in kronična vnetja srednjega ušesa (kjer bolečine poslabša dotik in veter, obraz je vroč, eno lice je rdeče, drugo pa bledo), zobobol oz. izraščanje zob pri dojenčkih, driske in kolike, ki se pojavljajo ob izraščanju zob. Blato smrdi po gnilih jajcih in je podobno špinači.

Homeopatsko zdravilo Chamomilla (kamilica) se pogosto uporablja tudi za zdravljenje ženskih težav pri hudih dismenorejah, kjer se bolečine širijo v stegna, pri menopavzalnih vročinskih težavah, pa tudi pri hudih porodnih bolečinah in razdražljivosti.

Pri dojenčkih in otrocih se zdravilo Chamomilla uporablja v potenci C30 na 30 do 60 minut do izboljšanja. Zdravilo se da v obliki homeopatskih kroglic pod jezik ali se kroglice raztopi v vodi in daje otroku po požirkih. Potenca C30 se uporablja tudi za lajšanje ženskih težav.