Calendula officinalis – ognjič

Calendula officinalis oz. ognjič je poznana rastlina z dolgoletno tradicijo. Že od nekdaj se uporablja v obliki mazil, tinktur in raztopin za celjenje ran, boljše zdravljenje brazgotin, izpiranje ust po puljenju zob in tudi za lajšanje blažjih sončnih opeklin.

Calendula officinalis – ognjič

Calendula officinalis – ognjič

Homeopatsko zdravilo Calendula se torej uporablja pri vseh naštetih težavah, le da je učinek močnejši. Oseba, ki potrebuje zdravilo Calendula, je po poškodbah močno prizadeta. Običajno je bolečina celo večja, kot je sam obseg poškodbe. Naslednja značilnost Calendule je oslabljen imunski sistem. Pogosti so prehladi. Človek je zato močno občutljiv, zlovoljen, lahko tudi zmeden.

Homeopatsko zdravilo Calendula je namenjeno zdravljenju poškodb in raztrganin, pri katerih pride do vnetja. Uporablja se tudi pri vnetju mišic in tetiv ter pri zlomih kosti. Pospešuje celjenje tkiva in s tem prepreči nastanek brazgotin. Uporablja se tudi pri vnetju živcev, ki je posledica gnojnih, inficiranih ran in po kirurških posegih. Uspešno je tudi pri posegih v ustni votlini, kjer se rane ne celijo dobro in rade krvavijo.

Zdravilo se uporablja tudi pri blažjih sončnih opeklinah, kjer je koža rdeča in boleča, pa tudi pri dekubitusu oz. preležaninah.

Calendula je eno najboljših zdravil pri izgubi sluha, ki je posledica brazgotin v srednjem ušesu.

Osebi, ki potrebuje homeopatsko zdravilo Calendula, se stanje poslabša pri premikanju prizadetega dela telesa. Poslabšanje je značilno tudi v vlažnem vremenu. Včasih pa se stanje izboljša z gibanjem in toploto.