Calcium carbonicum, Calcarea carbonica (Calc-c.) – kalcijev karbonat

Homeopatsko zdravilo Calcium carbonicum je živalskega izvora. Učinkovino pridobijo iz lupine ostrige. Kemijsko je to kalcijev karbonat, a ima zdravilo, pridobljeno na ta način, popolnoma drugačne lastnosti. Ostriga je pasivna žival in ko se ustraši, se hitro skrije v lupino. To lahko prenesemo na človeka (similia similibus curantur) in dobimo njegove karakterne lastnosti. Te so počasnost, zaprtost, ki je tako duševna kot tudi fizična, nesigurnost. Otroci so trmasti, imajo veliko strahov, npr. pred nevihto, temo, višino, psi, zobozdravnikom… Pogosto zavračajo tudi materino mleko. Hitro se prehladijo in zbolijo. Pogosto so zaprti in imajo težave s kožo. Po konstituciji so okrogli, svetlolasi in počasni. Obstaja pa še drug tip, ki je vitek in z obrazom, polnim gub.

Calcium carbonicum, Calcarea carbonica (Calc-c.) – kalcijev karbonat

Calcium carbonicum, Calcarea carbonica (Calc-c.) – kalcijev karbonat

Homeopatsko zdravilo Calcarea carbonica potrebuje veliko otrok, saj odpravlja težave pri bolečem izraščanju zob, ki ga spremlja driska, in pri rahitisu. Zobje pogosto pozno izrastejo in tudi telesna rast je lahko upočasnjena. Zdravilo se uporablja pri pleničnem izpuščaju in alergijah na mleko.

Odraslim se zdravilo Calc- c. svetuje pri zdravljenju osteoporoze in ob zlomih pri slabem celjenju kosti. Močan vpliv ima na mišično skeletni sistem, zato se uporablja pri revmatizmu in artritisu. Calc-c. ima vpliv tudi na kožo in sluznice, zato se uporablja pri alergijah in bronhitisu, pa tudi pri  senenem nahodu. Učinkovit je tudi pri psoriazi. Uporablja se pri kronični utrujenosti ali občutkih strahu, tesnobe in zaskrbljenosti, ter ob nespečnosti, ki je posledica skrbi.

Za ljudi, ki potrebujejo homeopatsko zdravilo Calcium carbonicum, je značilno, da se veliko potijo v zatilje, zgornji del trupa, dlani in stopala. Potenje se pojavi že ob rahlem naporu in pa v prvih minutah, ko človek zaspi. Pot ima vonj po kislem. Za otroke je značilna močna želja po jajcih in sladkarijah, predvsem po čokoladi in tortah, pa tudi po maščobah in ostrigah.

Osebi, ki potrebuje homeopatsko zdravilo Calcarea carbonica, se stanje poslabša na hladnem in vlažnem, izboljša pa s toploto.