Bryonia alba (Bry.) – črnojagodasti bljuščec

Homeopatsko zdravilo Bryonia alba je eno najpogosteje uporabljenih homeopatskih zdravil pri akutnih težavah. Učinkovito je pri suhem, bolečem kašlju, pri gripi, vrtoglavici, pljučnici in  mastitisu. Od kroničnih težav so najpogostejše glavobol, išias, artritis in zaprtje.

Bryonia alba (Bry.) – črnojagodasti bljuščec

Bryonia alba (Bry.) – črnojagodasti bljuščec

Bolnik, ki potrebuje Bryonio, je razdražljiv in želi, da ga pustimo pri miru. Značilna sta osamljenost in negotovost. Na mentalnem nivoju izstopa strah pred revščino. Gre za patološki strah, brez realnih osnov. Tak človek zavrača odgovore na vprašanja in se izogiba socialnim stikom. V akutnih stanjih se bolezen razvije počasi in traja nekaj dni. Pogosto je povišana telesna temperatura. Prisotne so hude bolečine, ki se z gibanjem še poslabšajo. Bolnik želi ležati v temi, se ne premika in pritiska na boleč predel. Običajno je močno žejen in pije vodo. Sluznice so suhe vse od ust do anusa. Počutje je najslabše ob 9. uri zvečer. Stanje se še poslabša z jezo, gibanjem in toploto. Izboljša pa se z mirovanjem, pritiskom na boleče mesto in potenjem.

Homeopatsko zdravilo Bryonia se torej v homeopatiji uporablja pri suhem, dražečem kašlju, kjer so bolečine zelo hude in se stanje izboljša z mirovanjem. Prav tako pri gripi, kjer si želi bolnik le miru in ležanja v postelji. Je eno najpomembnejših zdravil pri zlomih in izvinih, kjer si bolnik želi le mirovanja. Vsako gibanje pomeni le še hujše bolečine. Zato je to homeopatsko zdravilo eno od obveznih zdravil v homeopatski lekarni in ga uporabimo takoj po Arnici. Bryonia uspešno odpravlja bolečine tudi pri migrenskih glavobolih, predvsem tistih na levi strani glave. Je učinkovito zdravilo pri mastitisih, ko so dojke otrdele, vroče in močno boleče.

Bryonia se uporablja tudi pri kroničnem artritisu, ki se razvije postopoma in za katerega so značilne hude bolečine ob gibanju. Ko pa pride do še hujšega poslabšanja in hudega nemira, pa za homeopatsko zdravljenje uporabimo Rhus toxicodendron.

V akutnih stanjih uporabimo Bryonio tri do petkrat dnevno C12 – C30 po 5 kroglic do izboljšanja. Pri kroničnih bolečinah uporabimo višje potence.