Belladonna (Bell.) – volčja češnja

Belladonna je homeopatsko zdravilo, ki se uporablja zlasti v akutnih stanjih, pogosto pa tudi pri kroničnih obolenjih. Je eno od najpogosteje uporabljenih zdravil. Prisotni so lahko vsi štirje znaki vnetja in sicer oteklina, rdečina, bolečina in vročina. Težave se pojavijo naenkrat in tako tudi izginejo. Poudarjena je žareča vročina, predvsem glave, in suha koža. Znaki se lahko izmenjujejo, tako da je človek v začetku bled in suh, nato pa rdeč in vlažen. Okončine so hladne. Značilno je utripanje po celem telesu, tako v glavi, prsnem košu, mišicah. Človek je zelo nemiren, zenice so razširjene. Med boleznijo je veliko fantazij in pretiravanj. Stanje se poslabša z gibanjem in na hladnem ter izboljša v toplem prostoru. Človek ni žejen.

Belladonna (Bell.) – volčja češnja

Belladonna (Bell.) – volčja češnja

Belladonna se uporablja za homeopatsko zdravljenje vnetij, npr. povišana telesna temperatura pri gripi in prehladu z močnim potenjem, pri bolečinah v ušesih, vnetem žrelu, ki je suho in boleče (sluznica je izrazito rdeča), suhem kašlju, škrlatinki, mastitisu, za zdravljenje kroničnih glavobolov, migrene, visokega krvnega tlaka, abscesov, vročinskih krčev, epilepsije.

Za zdravljenje akutnih stanj se uporablja homeopatsko zdravilo Belladonna v potenci C6 – C12 vsake 2-3 ure po 5 kroglic. Stanje se izboljša v dveh dneh, v kolikor je zdravilo pravilno izbrano. Pri vročinskih krčih uporabimo potenco C30. Je pa zdravilo le pomoč pri zdravljenju s klasičnimi zdravili. Zdravljenje kroničnih stanj poteka pod nadzorom zdravnika homeopata.