Arsenicum album (Ac. Arsenicosum – Ars.) – arzenik

Homeopatsko zdravilo Ac. Arsenicosum je dokaj pogosto uporabljeno zdravilo. Uporabljamo ga pri težavah, kakršne bi povzročila uporaba arzena. V akutnih primerih ta povzroča močno slinjenje, hudo drisko, žejo, močne bolečine po telesu, hud strah in modrikast videz. Pri kroničnih zastrupitvah pa pride do upadlosti, bledice, luščenja kože, nemira, izpadanja las in zob, preobčutljivosti na svetlobo in hrup, ter ulkusov in nekroze sluznic.

Arsenicum album (Ac. Arsenicosum - Ars.) – arzenik

Arsenicum album (Ac. Arsenicosum – Ars.) – arzenik

Oseba, ki potrebuje homeopatsko zdravilo Ac. Arsenicosum, je perfekcionist. Ne prenese nobene napake ne pri sebi in ne pri drugih ljudeh. Zato je izredno kritičen in kritizira vse povprek. Ne prenese nereda oz. mu le ta poslabša psihično in fizično stanje. Obseden je s čistočo, kar ga lahko privede do prave obsesije. Nenehno si umiva roke in celo obleko ter ne prenese telesnih stikov z drugimi ljudmi. V sebi ima velik občutek nesigurnosti in posledično odvisnosti od drugih. Ni rad sam. Kaže veliko posesivnost do ljudi in predmetov, hkrati pa je izredno sebičen ter skop. Značilen je tudi velik strah za lastno zdravje in celo strah, da bo umrl. To ga pripelje do stanja, ko se lahko pojavi depresija ali paranoja in bolnik se zapre vase.

Arsenicum bolnik je zelo nemiren. Nemir se poslabša po polnoči. Nagnjen je k edemom. Težave se poslabšajo na mrazu, ko se bolnik ne more ogreti. Značilna je periodičnost težav, kot na primer glavoboli, kožni izpuščaji… Pogosti so krči in bolečina v trebuhu, slabost in driska, splošna občutljivost na dotik, vonj, zvok in svetlobo. Močno je izčrpan že po manjših naporih.

Težave se izboljšajo v družbi, s toploto in toplo pijačo. Ima željo po mastnem in kislem. Kadar pa ima povišano temperaturo, si želi hladne pijače, ki jo pije po požirkih. Stanje se poslabša, ko je sam, ponoči, na mrzlem, z mrzlo hrano in pijačo.

Homeopatsko zdravilo Ac. Arsenicosum uporabljamo pri močno povišani telesni temperaturi, ko je bolnik hudo izčrpan. Je tudi zdravilo za zamašen nos, ko nosna sluznica peče in krvavi. Uporablja se pri vodenem izcedku iz nosu, ki je jedek in peče. Učinkovito je pri zdravljenju ekcema oz. pri psoriazi. Pogosto ga uporabljamo pri potovalni driski, pri zastrupitvah s hrano, ki jih spremljajo bruhanje, krči in driska. Zdravilo je primerno tudi za odpravljanje pekočih bolečin v želodcu. Učinkovito je pri težavah, ki se pojavljajo na desni strani telesa. Nadalje se homeopatsko zdravilo Arsenicum album uporablja za lajšanje psihičnih težav, povezanih s tesnobo, strahom pred osamljenostjo ali celo strahom pred smrtjo.