Apis mellifica (Apis) – čebela

Homeopatsko zdravilo Apis se uporablja pri vseh znakih, značilnih za čebelji pik. To so hitro otekanje, vročina in zbadanje. Edemi nastanejo hitro in to kjerkoli v telesu. Tekočina se nabira npr. na vekah, obrazu, žrelu, tudi na sluznicah, na perikardu, v nogah. Človek je vznemirjen, ob piku zakriči. Otroci jokajo od bolečin. Vse težave se pojavijo močno in naenkrat. Osebe, ki potrebujejo Apis, niso žejne. Stanje poslabšajo toplota, dotik, pritisk na boleče mesto, izboljša pa hladen prostor oz. še bolje, hladna kopel in gibanje.

Apis mellifica (Apis) – čebela

Apis mellifica (Apis) – čebela

Homeopatsko zdravilo Apis se torej uporablja pri pikih žuželk, alergijah (npr. edem glasilk in žrela, zaradi katerega se človek duši), alergijskem konjunktivitisu, kjer je oko pordelo in oteklo, ječmenu na očesu, alergijskem rinitisu (zamašen nos), urtikariji (edem in srbenje), herpesu v začetni fazi, oteklinah po telesu (edemi nog), pri ledvični odpovedi. Uporablja se tudi pri opeklinah 1. stopnje, kjer sta prisotna le rdečina in oteklina.

Homeopatsko zdravilo Apis mellifica deluje hitro, a ima kratek učinek. Zato je potrebno zdravilo vzeti večkrat. Pri pikih žuželk, edemih in opeklinah uporabljamo potence C9 – C15. Zdravilo vzamemo takoj in nato ponovimo na pol ure po 5 kroglic. Po štirih odmerkih uporabljamo zdravilo le še glede na prisotne težave. Pri herpesu vzamemo v začetni fazi 5 kroglic Apisa C30 dva do trikrat. Kasneje uporabimo zdravilo Rhus toxicodendron. Pri bolečinah v sklepih se uporabi Apis C30 vsako uro do izboljšanja. Pri blažjem vnetju ledvic se uporabi potenco C15 2x na dan.