Aconitum napellus (Acon.) – repičasta preobjeda

Za homeopatsko zdravilo Aconitum je značilen nenaden nastanek bolezni. To je lahko visoka vročina (prehlad, gripa), huda bolečina, šok, tudi strah pred boleznijo, pred cepljenjem, tudi jeza ali razburjenje, akutna hipertenzija, mastitis.

Aconitum napellus (Acon.) – repičasta preobjeda

Aconitum napellus (Acon.) – repičasta preobjeda

Za homeopatsko zdravilo Aconitum je pomembno, da ga imamo vedno pri sebi in ga v primeru akutnega obolenja takoj vzamemo.

Koža bolnika je suha, se ne poti. Suhe so tudi sluznice. Značilno je mrazenje. V obraz je bled kot pri šoku. Bolečine so ostre, neznosne in se lahko izmenjujejo z občutkom otrplosti. Roke in noge so mrzle. Prisoten je strah pred smrtjo. Bolnik je močno žejen. Stanje poslabša mraz, veter, vlaga. Počutje se izboljša s potenjem.

Za zdravljenje akutnih prehladnih simptomov, pri gripi, vnetju grla in ušes, kašlju, bronhitisu se homeopatsko zdravilo Aconitum uporabi takoj, in sicer 5 kroglic C15 – C30. To se lahko nekajkrat ponovi na pol ure do izboljšanja. Če simptomi v roku dveh ur ne izginejo, zdravilo ni bilo pravilno izbrano. Pri homeopatskem zdravljenju ostalih simptomov, npr. strah pred cepljenjem, porodne bolečine se uporabi Aconitum C30 pred posegom.